thema’s: STAD, VERDICHTING, WONINGBOUW, BOUWENVELOPPE, OPENBARE RUIMTE, spelen
Locatie: Drachten
In opdracht van: Gemeente Smallingerland
partners: Bureau van waarde
periode: 2023-2024
Status: afgeronD
Foto beginbeeld: Jilmer Postma
Opgave – Een nieuw hart voor de wijk
De naoorlogse Philipswijk De Swetten kent verschillende verouderde schoolgebouwen, en het is de ambitie om een nieuw MFC (multifunctioneel centrum) binnen de wijk te realiseren. De leegkomende ruimtes die hierdoor vrijkomen, kunnen worden benut voor de aanleg van betaalbare huurwoningen, iets waar grote behoefte aan is in de wijk.
Om te onderzoeken wat de beste locatie is voor het nieuwe MFC en op welke manier en waar woningbouw het beste kan worden ingepast, heeft PeetersenDaan in een intensief interactief proces – begeleid door Bureau van waarde – een wijkvisie gemaakt. Als onafhankelijke ontwerpers hebben we de belangen, ambities en opgaven van de gemeente, inwoners, (woning)corporaties en toekomstige bewoners vertaald in een kansenkaart. Hierin hebben we niet alleen de kwaliteiten van de wijk in kaart gebracht, maar ook de kansen aangeduid om de wijk beweegvriendelijker en klimaatadaptiever te maken. Dit resulteerde in meer ruimte voor groen en een prioritering van locaties, waardoor de discussie over de meest geschikte plek voor het nieuwe MFC (en de bijbehorende voorwaarden) snel werd beslecht; centraal, goed bereikbaar voor iedereen.
Ontwerpend onderzoek
In de vervolgstappen hebben we, met input uit het participatieproces, verschillende verlichtingsmodellen onderzocht. In dit ontwerpend onderzoek is per locatie een breed scala van woningtypologieën en ruimtelijke opzetten getest.
Dit leidde tot inzicht in de ruimtelijke draagkracht van de wijk en de mogelijke nieuwe sferen die daarin gerealiseerd konden worden. Het ene model bood een grotere diversiteit aan woningen (van appartementen tot rug-aan-rugwoningen), terwijl het andere model juist meer ruimte voor groen of meer wooneenheden voorzag.
Voorkeursscenario
Samen met de stakeholders is uiteindelijk een voorkeursmodel gekozen, waarbij 150 extra woningen van verschillende typologieën over de wijk worden verdeeld. Aan de oostzijde van de wijk, waar vier schoollocaties plaatsmaken voor woningbouw, is gekozen voor veel ruimte voor spelen, beleven en ontmoeten. Dit biedt tevens ruimte voor het toevoegen van extra bomen en het creëren van plekken voor waterberging.