November ’24
Academie van Bouwkunst studenten op bezoek bij PeetersenDaan
Berte geeft momenteel samen met Jeroen Wiersma les aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. In het kader van hun studio “Investigating the Fundamental Boundaries of the Frisian Peat Landscape”, waarin zij ontwerpend onderzoek doen naar mogelijke oplossingen voor de huidige impasses in het landschap, presenteerden de studenten van de P5/O5 op 1 november hun tussentijdse bevindingen en ideeën aan hun docenten, de provincie Friesland en de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen en Smallingerland. De resultaten van de studio worden opgenomen in een langjarig programma van de Provincie Friesland.
P5/O5 AUTUMN 2024 (Research & Design)
AMSTERDAM ACADEMY OF ARCHITECTURE
Oktober ’24
Onze millimeter tijd
De Bodembiënnale 2024, georganiseerd door Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, opende met Berte’s verhaal, gevolgd door diverse lezingen en excursies die leidden tot vruchtbare gesprekken en nieuwe inzichten. Berte nam de luisteraars mee in een zoektocht naar onze relatie met de bodem en de invloed die deze op onze samenleving heeft. De bodem onder onze voeten, een gelaagd archief van leven, cultuur en natuurlijke processen, vormt de basis voor gemeenschappen en culturen. In haar verhaal verkent ze niet alleen de impact van de bodem op ons, maar ook hoe onze huidige tijdslaag deze bodem beïnvloedt. Welke nieuwe geologische laag willen we creëren, en welke uitdagingen brengt dat met zich mee voor het werken in het ruimtelijk domein?
Platform GRAS – natuurinclusieve stad
Stadsontwikkeling en natuur zijn niet meer los van elkaar te zien. Maar wordt de natuur met het bestaande beleid wel echt vooruit geholpen? En praten we genoeg over de ruimte die we als mens innemen, los van goede keukentafelgesprekken? Karin ging erover in gesprek met twee ecologen én met beleidsmedewerkers van Stadsbeheer en Stadsontwikkeling van de gemeente Groningen, en schreef er een artikel over voor Platform GRAS.
‘We moeten over én met de natuur in gesprek‘
September ’24
“Maar waar woon jij dan eigenlijk? Ik zie je altijd fietsen! Ga je mee?” Ze zijn 6 en 7 en lopen voor het eerst samen weg.
Opening speelplek De Kei, Bilgaard
Op 20 september 2024 was de opening van de speelplek De Kei in Bilgaard, Leeuwarden (bijna af!). Een project waarin we met de ambities voor hergebruik en biobased materialen van de Gemeente Leeuwarden en de aanzet voor het speelprogramma van WoonFriesland een plek konden maken voor ontmoeting, als startschot voor herinrichting van de wijk.
Dat er ondertussen veel water gebufferd wordt en een robuuste structuur van bomen aangeplant wordt, is voor hen wellicht bijzaak – voor ons niet.
Juni ’24
Afgestudeerd!
Supertrots op onze collega Milla Westerhoff, die met een 9 geslaagd is aan de NHL Stenden Hogeschool. Gefeliciteerd Milla!
Feestelijke opening Grote Markt, Groningen
Op 1 juni 2024 was de opening van de Grote Markt Groningen. Een bijzonder project waar we in de ontwerpfase samen met VOGT Landscape Architects (Martijn Slob) en Gemeente Groningen intensief aan gewerkt hebben. De nieuwe inrichting bouwt voort op de rijke cultuurhistorische kwaliteiten van de markt en biedt tegelijk antwoord op de vragen van vandaag: hittestress, spelen, water, samenkomen in consumptievrije en autovrije ruimte voor iedereen. Met ruimte voor toekomstig gebruik(en). We zijn dus ook heel benieuwd hoe het plein zich in de komende jaren als nieuwe stedelijke ruimte gaat ontwikkelen!
April ’24
Ontwerpatelier beschermd dorpsgezicht Vlieland
Op 15 april 2024 vond op Vlieland een Ontwerpatelier plaats gericht op de ruimtelijke kwaliteit en bescherming van het dorpsgezicht. De dag was georganiseerd door PeetersenDaan, in samenwerking met de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed (RCE) en gemeente Vlieland. Het atelier had als doel verschillende professionals samen te brengen en input te op te halen met betrekking tot de opgaven die er spelen in het beschermd dorpsgezicht. Hiertoe waren verschillende bewoners en experts uitgenodigd op het gebied van cultuurhistorie, ruimtelijke kwaliteit, groenbeheer en archeologie. De geleerde lessen uit het atelier worden meegenomen in de aanscherping van in het Ruimtelijk Kwaliteitskader.